Oedeemtherapie voor benen, armen of gezicht

Oedeemtherapie is een behandeling waarbij we ophopingen van vocht in het lichaam proberen af te voeren. Waar dat vocht zit, kan verschillen. Vaak zien we het in armen, benen of het gezicht. Iemand die last heeft van oedeem hoeft niet per se klachten te hebben.

Lees hier wat oedeem en oedeemtherapie is en wat dit voor vochtophoping in jouw gezicht, benen of armen kan betekenen.

Of maak direct een afspraak.

Fysiotherapie Doetinchem Fysiotherapie Zieuwent Fysiotherapie Ruurlo

Wat is een oedeem?

Oedeemtherapie

Wat is een oedeem?

Een oedeem is een abnormale ophoping van vocht in de weefsels van het lichaam, bijvoorbeeld in de armen, benen, voeten, handen, buik of het gezicht. Het kan het resultaat zijn van verschillende aandoeningen, waaronder lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem.

  • Lymfoedeem: een aandoening waarbij lymfevocht ophoopt in het weefsel als gevolg van een beschadiging of blokkade van het lymfestelsel, chirurgische ingreep of een aandoening als kanker;
  • Veneusoedeem: een ophoping van vocht in de weefsels als gevolg van een verminderde terugstroom van bloed uit de aderen. Dat kan komen door bijvoorbeeld aderverkalking, verminderde bloedcirculatie of trombose;
  • Lipoedeem: hier is geen sprake van echte vochtophoping in de huid, maar een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam; vaak in de benen. Deze vorm komt vrijwel uitsluitend bij vrouwen voor.

Met oedeemtherapie kunnen we die klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbeteren.

Vormen van oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een combinatie van verschillende technieken om oedeem te verminderen en de symptomen te verlichten. De behandeling kan onder meer bestaan uit manuele lymfedrainage, compressietherapie en oefentherapie.

  • Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek, ontworpen om lymfevaten te stimuleren en vocht uit weefsels te verwijderen. 
  • Compressietherapie is het dragen van elastische kousen of verbanden om de zwelling te verminderen. De druk die hierdoor ontstaat, kan de stroom van bloed en lymfe verbeteren. 
  • Oefentherapie werkt door de spieren te stimuleren en de bloedsomloop te verbeteren, waardoor vocht beter afgevoerd kan worden.

Therapeut Karin over de behandeling

Therapeut Karin over de behandeling

“De manuele lymfedrainage is heel fijn!” Het is een zachte massage met als doel het vocht af te drijven en jou en je lichaam volledig te laten ontspannen.” 

Oedeem en compressiekousen

Voor het gezicht kunnen we uiteraard geen kousen inzetten. Dit kan wel voor de andere delen van het lichaam waar vaak last is van vochtophoping. Zo bestaan er kniekousen en kousen voor het gehele been. Ook voor de armen bestaan kousen die, net als voor de benen, in meer of mindere mate druk kunnen geven. Afhankelijk van de ernst van het oedeem zullen we dit inzetten.

Maak een afspraak bij één van onze praktijken

Heb jij last van een oedeem? Dan is oedeemtherapie een effectieve behandelingsmethode voor het verminderen van zwelling in je lichaam. Let wel op: voor oedeemtherapie is altijd een verwijzing van de arts of specialist nodig, dus ga met klachten eerst langs de (huis)arts! 

Heb je een doorverwijzing? Maak dan direct een afspraak.