Een motorische achterstand bij kinderen behandelen

Elk kind is anders en bij elk kind verloopt de ontwikkeling anders. Bij sommige kinderen is sprake van of ontstaat een motorische ontwikkelingsachterstand. Bijvoorbeeld problemen met de fijne motoriek (vb schrijfproblemen) of de grove motoriek (vb moeite met bepaalde sporten of bewegingen). Als dit voor jouw kind (0-18 jaar, van baby’s tot pubers) geldt, dan kunnen wij helpen!

Maak direct een afspraak voor deze therapie bij één van onze vestigingen

Fysiotherapie Zieuwent Fysiotherapie Ruurlo

Wat is een motorische achterstand?

Wat is een motorische achterstand?

Onder Nederlandse kinderen is onderzocht rond welke leeftijd zij motorische mijlpalen behalen. Wanneer zij gaan rollen, kruipen, zitten, staan, lopen, enzovoorts. Zo begint een Nederlands kind rond de 14 maanden met lopen. Alles tussen de 9 en 24 maanden is hier echter prima. Blijkt het kind afwijkend te lopen, of kost het veel moeite, dan komt de kinderfysiotherapeut in beeld.

Als kinderfysiotherapeut ben je vier jaar lang – na de opleiding tot fysiotherapeut – gespecialiseerd in problemen specifiek voor kinderen. Hieronder vallen motorische achterstand, sportblessures, groeiproblemen, voorkeurshouding en aanhoudende lichamelijke klachten (ALK/SOLK).

Altijd een intakegesprek voor de behandeling start

Een behandeling bij de kinderfysiotherapeut is bij elk kind anders. Daarom beginnen we eerst met een gesprek waarin wij kunnen bepalen hoe ernstig de problemen zijn en wat wij eraan kunnen doen. Dit doen wij door vragen te stellen, bijvoorbeeld over hoe de zwangerschap verliep of over omgevingsfactoren. Met die antwoorden kunnen wij bepalen of onze conclusie overeenkomt met wat jij ziet en ondervindt. Na de kennismaking geven wij jou een advies en start de behandeling van de motorische achterstand van je kind.

Maak direct een afspraak voor een intakegesprek

Zo behandelen wij een motorische achterstand

Zo behandelen wij een motorische achterstand

Voorbeelden van behandelingen zijn oefentherapie om aan de conditie, spierkracht of mobiliteit van gewrichten en spieren te verbeteren of het uitvoeren van een beweging waar een kind moeite mee heeft. Voor (jonge) kinderen vindt de behandeling vaak in spelvorm plaats. Hierin leggen we de nadruk op een bepaalde handeling en ervaart het kind het niet als een behandeling. We vinden het belangrijk dat een kind zich de vaardigheden spelenderwijs eigen maakt.

 

“Het leuke van kinderfysiotherapie is dat we behandelen in spelvorm. Heeft een kind problemen met lopen? Dan laten we het kind bijvoorbeeld squats doen, maar in de vorm van het oprapen van speelgoed dat ze vervolgens op tafel kunnen leggen.” – Kinderfysiotherapeut Emma.

Veelgestelde vragen

Hoe herken ik een motorische achterstand bij mijn kind? Een motorische achterstand herkennen is soms lastig, gezien de signalen verschillen en niet altijd gekoppeld worden aan de motoriek. Denk aan concentratieproblemen, vermoeidheid of schrijfproblemen. Heb jij, de huisarts of leerkrachten een vermoeden? Wij kunnen helpen.

Hoe verbeter ik de motoriek van mijn kind? Het is bij alle kinderen belangrijk om de motorische ontwikkeling te stimuleren. Dat kan door middel van oefenen, door sport- en spelactiviteiten, binnen en buiten.

Kan een ontwikkelingsachterstand ingehaald worden? Ja, in veel gevallen wel. Het doel van kinderfysiotherapie is om jouw kind te helpen een motorische ontwikkeling te bereiken die past bij de leeftijd van het kind. 

Maak een afspraak bij één van onze praktijken

Je kunt een afspraak maken voor jou en je kind zonder doorverwijzing van de huisarts. Wij raden aan de voorwaarden van je zorgpolis te raadplegen om te leren of deze behandelingen vergoed worden, wat vaak wel het geval is. Weet of denk jij dat jouw kind profijt heeft van een behandeling?

Bel, mail of vul het formulier in om vragen te stellen of een afspraak te maken.