Oncologische fysiotherapie

De oncologisch fysiotherapeut richt zich specifiek op de beperkingen bij kankerpatiënten. De behandeling van de ziekte gaat vaak gepaard met nare bijwerkingen zoals een verslechterde conditie, pijn, vermoeidheid en een verminderde belastbaarheid. Bewegen heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven en een oncologisch fysiotherapeut kan hierbij helpen, adviseren en begeleiden.

Oncologische fysiotherapie op maat

Oncologische fysiotherapie op maat

Er zijn verschillende stadia bij de behandeling van kanker. Iedere fase is anders en dus passen wij de fysiotherapie hierop aan:

  • In de behandelfase is de diagnose gesteld en vinden de primaire medische behandelingen plaats zoals bijvoorbeeld een operatie, bestraling en/of chemotherapie. Dit kan allerlei ongemakken met zich meebrengen. Het is erg belangrijk om in deze fase actief te blijven bewegen onder begeleiding van een specialist.
  • In de herstelfase bent u aan het opknappen van de medische behandelingen. Gevolgen van deze behandelingen kunnen het herstel soms in de weg zitten. De oncologisch fysiotherapeut kan helpen door bijvoorbeeld een bewegingsprogramma samen te stellen om uw conditie weer op te bouwen of klachten te behandelen die het herstel soms moeilijk maken.
  • Het kan ook anders lopen en slaan medische behandelingen niet aan of er ontstaan uitzaaiingen of een nieuwe vorm van kanker. Bij de palliatieve fase is de ziekte niet meer te genezen. De oncologisch fysiotherapeut kan begeleiden en adviseren om in deze fase zo optimaal mogelijk te blijven bewegen.
  • In de terminale fase is het levenseinde in zicht. Pijn, moeheid en benauwdheid zijn de bekendste klachten. Hierbij kan de oncologisch fysiotherapeut helpen met ontspanningsoefeningen, begeleiden bij belasten, advies en ondersteuning bij ventilatie, temperatuur en luchtvochtigheid en ademhalingsoefeningen.

Bel ons voor een afspraak!

Voor meer informatie of bij vragen over therapieën of behandelingen kunt u contact met ons opnemen via onderstaand contactformulier.